Помідори висаджую з середини травня, а зазвичай після Миколи.
Грядка розташована поруч з селерою. Схема посадки 140 на 30-60 см в залежності від сорту.
Обробку інсектицидом від колорадського жука проводжу одноразово, ще в теплиці, в суміші з хімічним фунгіцидом, за 2 дні
до висаджування розсади. Потім після висаджування провожу ще дві обробки фунгіцидами, з інтервалом в два тижні, і далі ще
дві три обробки біофунгіцидами в суміші (ТРІХОДЕРМІН+ПЛАНРИЗ+АГАТ-25).
Помидор в Європу потрапив з Центральної Америки. Завезено в Х VI ст. (раніше картоплі, кукурудзи і тютюну). У Німеччині його вирощували як квіти - на підвіконнях, у Франції - навколо альтанок, в Англії і Росії це була екзотична оранжерейна квітка. Перший опис цієї нової для Європи рослини : залишив італійський ботанік Маттиоли : "Здавлений, на кшталт круглястих яблук, розітнутий, подібно до дині, спочатку кольору зеленого, потім., коли настає зрілість, у деяких - золотистий, у інших - червоний".
Історія помідорів
У ботанічному німецькому словнику, що вийшов в 1811 році написано : "Хоча помідори вважаються отруйними рослинами, в Португалії і Богемії роблять з них соуси, що відрізняються украй приємним кислуватим смаком". Знайомству з помідорами Росія зобов'язана ученому-агрономові Андрію Тимофійовичу Болотову. У селі Дворениново Тульської губернії він розводив томати. У 1774 році слух про нього дійшов до Катерини II, і вона, купивши для себе Киясівську волость, поблизу Москви, у приказному порядку зробила ученого своїм керівником.
Нині налічують до 2 тисяч сортів помідорів. Отруйними виявилися не плоди, а стебла і вони вважаються кращою рослинною отрутою для багатьох шкідників городніх і садових рослин.
У перших томатів були жовті плоди. На сонці вони світилися золотом: по-італійськи "помідор" - не що інше як "золоте яблуко" ("помо" - яблуко, "доро" - золото).
Помідор містить.
Помідор містить цукор (глюкозу), яблучну і лимонну кислоти, азотисті речовини, вітамін С, провітамін А, B1, В2, В3, Р, РР, До, Е. Завдяки чудовому смаку і вітамінній цінності помідор завоював визнання, переживши усі "таємниці", що супроводжували його не одне століття то в одній, то в іншій країні. У помідорах містяться фосфор, калій, кальцій, мідь, цинк, кобальт, йод, магній, залізо, каротин, якого в помідорах міститься майже в 8 разів менше, ніж в моркві. Проте, як джерело цього вітаміну їх використовують цілком успішно.
Взимку і весною помідори можна замінити консервованим томатним соусом, в якому частково зберігається цей вітамін. До цього слід додати, що вміст каротину знаходиться в прямій залежності від міри зрілості помідорів. Не випадково в промисловій переробці помідорів розрізняють ряд мір зрілості : зелена, молочна, бура, рожева, червона. У червоних помідорах найбільша кількість каротину.
У помідорах досить багато калію, якому належить важлива роль в підтримці нормальної функції серцево-судинної системи. Невисока калорійність помідорів дозволяє включати їх в раціон тим, хто має надмірну масу тіла.
Помідори славляться чудовими смаковими якостями. Вони дуже корисні. У помідорах є каротин - провітамін А, аскорбінова кислота, вітаміни групи В. З мінеральних солей - калій, фосфор, залізо; є органічні кислоти, клітковина.
Корисною властивістю помідорів є висока їх здатність, що облуговує. Причому в цьому відношенні вони найпривабливіші з овочів, оскільки солі органічних кислот, що входять до їх складу, в процесі засвоєння залишають в організмі значний запас лужної речовини. А, як відомо, ці речовини протидіють порушенню існуючого в організмі кислотно-лужного захворювання : вони зв'язують надлишок кислот, що утворюються в процесі обміну речовин, і тим самим запобігають передчасне старіння організму.
Помідори корисні.
Корисні помідори і невисоким вмістом в них пуринів, які в харчуванні людей зрілого і літнього віку повинні обмежуватися, а при подагрі, інших захворюваннях, пов'язаних з порушенням обміну сечової кислоти, повністю виключаються. Багато пуринів містять: м'ясо, риба і інші продукти тваринного походження. Є і рослинні продукти, багаті пуринами, - квасоля, горох, шпинат, салат, цвітна капуста. Помідори можна рекомендувати практично усім: дорослим і дітям, хворим і здоровим.
Нині дієтологи вважають, що помідори можна рекомендувати практично усім. Особливо вони корисні при захворюваннях серцево-судинної системи. Низька калорійність помідорів дозволяє включати їх в раціон тих, хто має надмірну масу тіла. Не слід виключати помідори з раціону людей, що страждають захворюваннями суглобів, оскільки в цих овочах пурини і щавлева кислота містяться в малих кількостях.
Помідори, на відміну від багатьох овочів, мають ніжну клітковину, яка позитивно впливає на життєдіяльність корисної кишкової мікрофлори, сприяє зниженню гнильних процесів в кишковику, виведенню з організму надмірної кількості холестерину і в той же час чинить сприятливу дію на пpoцессы травлення.
Але і це ще не усе. Помідори посилюють специфічний імунітет до збудників запалення легенів - пневмококів, кишкових інфекцій - сальмонеллам, дизентерії. Фітонциди помідорів проявляють протигрибкову активність, затримують розвиток небезпечних для людини мікроскопічних грибів.
Помідори стимулюють перистальтику кишковика, роботу жовчовивідних шляхів, мають прекрасну сечогінну властивість, корисні при цукровому діабеті, порушенні обмінних процесів і ожирінні. Усі перераховані властивості має і сік з помідорів. Пити його слід через 30 хвилин після їжі. Рекомендується поєднувати його з іншими овочевими соками (морквяним, буряковим, картопляним), що посилює лікувальний ефект кожного соку, узятого окремо.
Томатний сік
Необхідно максимально використати тривалий "помідорний" період, щоб позбавитися від сильних менструальних кровотеч, а також кровотеч під час клімаксу. Проходить анемія, швидко відновлюється гемоглобін, йдуть слабкість, запаморочення, стан розбитості.
Слід пам'ятати, що помідори несумісні з яйцями, м'ясом і рибою.(http://biocentr.org/nesovmestimyie-pishhevyie-produktyi.html ).
Зате до горіхів, до усіх сортів капусти, редьки, цибулі, кабачків, баклажанам, патисонам і солодкому перцю помідори випробовують ніжну любов. Не забувайте про помідори, фаршировані овочами, бринзою, сиром і зеленню, - усе це напрочуд смачні блюда.
Рецепти блюд з помідорів
Рецепт помідорів, фаршированих кабачками
Помийте помідори і зріжте верхівку з боку плодоніжки. Чайною ложкою видалите м'якуш (її можна використати для фаршу).
Фарш: почистити і порізати кабачки, можна, пропустити через м'ясорубку. Злегка обсмажити на рослинній олії, посолити, поперчити, змішати з підсмаженою цибулею. Помідори заповнити фаршем. Запікати в духовці 15-20 хвилин.
Рецепт солодкої аджики
2,5 кг помідорів, 0,5 кг яблук "антонівка", 0,5 кг солодкого перцю, 0,5 кг цибулі, 0,25 кг цукру, 0,5 кг моркви, 2 столових ложки солі, 0,2 л рослинної олії.
Усі овочі пропустити через м'ясорубку і прокип'ятити на невеликому вогні впродовж 20 хвилин. Додати 0,25 склянки оцту, 100 г часнику, 1-2 стручки гіркого перцю, заздалегідь перекручених через м'ясорубку. Прокип'ятити ще 10 хвилин.