З дитинства тягло до землі. Років з десяти по весні випрошував у матері дослідну ділянку
і робив різні експеримкнти з овочами, любив садити дерева, взимку вирощував
на підвіконнях кімнатні і не тільки рослини. В старших класах були інші захоплення;
астрономія, електроніка, спорт. Але після школи батьки переконали отримати
медичну освіту з чим я і згодився. За фахом працював 4 роки.
Одного разу мені до рук потрапила книжка, овочівництво по Міттлайдеру, і з того
часу моє дитяче захоплення повернулося з новою силою.
У1995 році, коли мені виповнювалось 21 рік, то мати мене запитала, що я хочу в подарунок?
Я не роздумуючи відповів, що хочу в подарунок 10 соток землі біля хати для дорослих експериментів.
Мекні не було відмовлено, і з цього моменту почалась моя діяльність.
Вирощування овочів приносило мені не тільки задоволення ,а й непогані гроші , порівняно з медичною практикою тих років.
Згодом я залишив медицину, і став віддавати справі увесь вільний час , залучаючи на допомогу
рідних та близьких.
У 2002 році придбав будинок в с. Вересоч , де зараз і проживаю.
На початку своєї діяльності жадібно поглинав інформацію по овочівництву з бібліотек, журналів, виставок.
Згодом став більше опиратися на досвід. Зроумів,що з журналів та виставок пропагандують інтенсивну-хімічну
технологію виробництва овочів (для більших обсягів реалізації хімічних
засобів захисту рослин), але спостережливість і різні випадки з
нетрадиційними технологічними операціями підштовхнули до ідеї відмови
від хімії. Після вивчення цієї теми в інтернеті, було прийнято рішення
відмови від хімії.
Спочатку відмовився від гербіцидів і на 90% від хімічних
інсектицидів(останні замінив біопрепаратом АКТОФІТ), фунгіциди
наполовину замінив біопрепаратами
ТРІХОДЕРМІН,ПЛАНРІЗ,ГАУПСИН, які регулярно замовляю з Одеси.
Через відмову від гербіцидів, довелося зменшити площі цибулі, буряка і моркви.
Для покращення структури грунту з 2005 року відмовився від оранки на користь поверхневого обробітку.
Почав активно використовувати сидерати з гірчиці, жита і вівса.
Отримав прекрасні результати при вирощуванні картоплі під соломою у
2009-2010 роках. Повністю відмовився від хімії і отримав гарний врожай
при міжрядді 140 см.
У 2009 році на картоплі застосував АКТОФІТ 2 рази ,а у 2010р. один раз.
Фунгіциди не використовував , картопля була зелена до середини серпня , а Словянка до вересня.
У 2011 році через дефіцит соломи і значного здорожчання найманої праці,
солому використав тільки на селері. Картопля росла дуже мляво і
колорадський жук її
дуже об`їдав, але я чекав теплішої погоди для застосування АКТОФІТУ. В
середині травня масово вилупився жучок якраз під похолодання і мені довелось скористатися актарою, хоч і гектарна доза на широких
міжряддях склала 30% при ранцевій обробці ,але я був дуже незадоволений
порушенням своїх принципів чистого овочівництва.
В подальшому ще застосував 2 обробки АКТОФІТОМ.
У 2011 році відмовився на 70% площі від монокультури. Це значить, що всі
культури садив чергуючись вузенькими гядками , що дуже допомогло в
боротьбі з шкідниками і унеможливило хімічну обробку. Ранцем обробив один раз 40% ранньої і
90% цвітної капусти АКТОФІТОМ. Але пошкоджкння гусінню в пізній період
необроблених
ділянок було не більше 10%, що є гарним результатом.
Тепер прагнення до екологізації виробництва стало моїм додатковим захопленням.
Більш детально мої досягнення в екологічному землеробстві буду висвітлювати окремо по кожній культурі.