Господарство знаходиться на перехідному єттапі від інтенсивної
традиційної технології, до природоохоронної екстенсивної біотехнології,
тому обсяги виробництва обмежені.
ПОЛБА
По́лоба (чи спельта[1], Triticum spelta) - широко поширена на зорі людської цивілізації зернова культура, вид роду Пшениця.
Полба, вирощена в США, продається в Росії під торговим найменуванням "камут".
До полби відносять дику двузернянку (Triticum dicoccoides), одноосту однозернянку (Tr. boeticum), двуосту однозернянку (Tr. thaoudar), пшеницю Урарту (Tr. urarthu), двузернянку(найбільш поширена в культурі), пшеницю спельта (Tr. spelta), пшеницю маху (Tr. macha), пшеницю Тимофєєва (Tr. timofeevi). Відрізняється зерном з невымолочиваемыми плівками, ламкістю колосу, цегляно-червоним кольором, непримхливістю.
Область походження (імовірно) - Середземноморська зона. Введена в культуру більше 5000 років до н. э.[джерело не вказане 351 день] Вирощувалася в Стародавньому Єгипті, Вавілоні та ін. місцях. Пізніше була витіснена хоч і набагато вимогливішою до клімату, і менш стійкою до хвороб, але значно урожайнішою пшеницею твердої (Triticum durum) і нині займає незначну долю світових посівних площ.
Цікава структура цього золотого колосу. У нім кожні 2-3 зернятка укутані лусочкою неїстівної полови. Ця "броня", що дісталася в спадок від предків-бур'янів, якнайкраще захищає зерно від шкідників, від зовнішніх забруднень, від втрати вологи - майже від усіх напастей. Вона ж захистила цей сорт від пильної уваги селекціонерів, дозволивши тим самим зберегти свої видатні поживні якості.
Органічні виробники зерна розробили спеціальні методи, що дозволяють ефективно очищати зернову масу від полови і при цьому ніяк не впливати на саме зерно. Тому усі "корисності" полби повністю зберігаються при зборі і переробці урожаю. Полба багатіша протеїном, ненасиченими жирними кислотами і клітковиною, чим звичайна пшениця. Особливі розчинні вуглеводи, що містяться в ній, - мукополисахариды - мають здатність зміцнювати імунну систему.
Корисні речовини, що містяться в спельті, мають високий рівень розчинності, тому вони легше і швидше засвоюються організмом.
Зміст клейковини в полбі приблизно таке ж, як і в звичайній пшениці, якщо не більше. Проте вона відрізняється по структурі складових її амінокислот, і тому впливає на людський організм інакше, ніж пшенична. Клейковина полби в половині випадків не викликає алергії у людей, чутливих до цього елементу в пшеничному зерні. Деякі учені стверджують, що вона, навпаки, допомагає боротися з глютеиновою хворобою.
Ці ж особливості клейковини роблять борошно із спельти прекрасним продуктом для випікання корисного хліба. Вироби з цього борошна відрізняються хрусткою скориночкою, щільним м'якишем і непередаваним ароматом і смаком. Тісто піднімається майже в два рази швидше, ніж пшеничне, і це доводиться враховувати при підготовці опари або випічці хлібобулочних виробів в електричних хлібопічках.
Полба містить практично усі поживні речовини, яких потребує людина, в гармонійному і збалансованому кількісному поєднанні - і не лише в оболонці зерна, а рівномірно в усьому зерні. Це означає, що вона зберігає поживну цінність в готовому хлібі навіть при тонкому помелі.
Згадується А. С. Пушкіним в "Казці про попа і про працівника його Балду":
Я роздобув насіння цієї цікавої культури і посіяв 50 соток наприкінці серпня, та чекаю сходів.
29.07.2012 Врожай полби зібрано. З посіяних 2-х мішків змолотив 40.Маю намір частину продати. т 067-301-92-66 Ігор.
Також зібрав жито вирощене без мінералки та хімікатів, але ще не очистив. Надлишки також планую продати.
Ще хочу поділитися з Вами ссилкою на цікавий сайт, де прекрасно розкриті властивості злаків, та рецепти корисних страв. http://mshealthy.com.ua/diet-pshenitsa.htm