ОВОЧІ З ЧИСТОЇ ГРЯДКИ с.Вересоч



Господарство знаходиться на перехідному єттапі від інтенсивної традиційної технології, до природоохоронної екстенсивної біотехнології, тому обсяги виробництва обмежені.

Мета сайту, знайти споживачів екологічно чистої продукції, а також однодумців і обмінюватися з ними набутим досвідом для швидшого оволодіння таємницями природи.

головна
історія
цікаве про здоровя
картопля
капуста
томати
цибуля
баклажан
буряк
кабачок
морква
огірки
селера
стіл замовленнь
чим удобрюемо
наші кординати
наше опитування
Форум
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ПОЛБА

По́лоба (чи спельта[1], Triticum spelta) - широко поширена на зорі людської цивілізації зернова культура, вид роду Пшениця.

Полба, вирощена в США, продається в Росії під торговим найменуванням "камут".

До полби відносять дику двузернянку (Triticum dicoccoides), одноосту однозернянку (Tr. boeticum), двуосту однозернянку (Tr. thaoudar), пшеницю Урарту (Tr. urarthu), двузернянку(найбільш поширена в культурі), пшеницю спельта (Tr. spelta), пшеницю маху (Tr. macha), пшеницю Тимофєєва (Tr. timofeevi). Відрізняється зерном з невымолочиваемыми плівками, ламкістю колосу, цегляно-червоним кольором, непримхливістю.

Область походження (імовірно) - Середземноморська зона. Введена в культуру більше 5000 років до н. э.[джерело не вказане 351 день] Вирощувалася в Стародавньому Єгипті, Вавілоні та ін. місцях. Пізніше була витіснена хоч і набагато вимогливішою до клімату, і менш стійкою до хвороб, але значно урожайнішою пшеницею твердої (Triticum durum) і нині займає незначну долю світових посівних площ.

Цікава структура цього золотого колосу. У нім кожні 2-3 зернятка укутані лусочкою неїстівної полови. Ця "броня", що дісталася в спадок від предків-бур'янів, якнайкраще захищає зерно від шкідників, від зовнішніх забруднень, від втрати вологи - майже від усіх напастей. Вона ж захистила цей сорт від пильної уваги селекціонерів, дозволивши тим самим зберегти свої видатні поживні якості.

Органічні виробники зерна розробили спеціальні методи, що дозволяють ефективно очищати зернову масу від полови і при цьому ніяк не впливати на саме зерно. Тому усі "корисності" полби  повністю зберігаються при зборі і переробці урожаю. Полба багатіша  протеїном, ненасиченими жирними кислотами і клітковиною, чим звичайна пшениця. Особливі розчинні вуглеводи, що містяться в ній, - мукополисахариды - мають здатність зміцнювати імунну систему.

Корисні речовини, що містяться в спельті, мають високий рівень розчинності, тому вони легше і швидше засвоюються організмом.

Зміст клейковини в полбі  приблизно таке ж, як і в звичайній пшениці, якщо не більше. Проте вона відрізняється по структурі складових її амінокислот, і тому впливає на людський організм інакше, ніж пшенична. Клейковина полби в половині випадків не викликає алергії у людей, чутливих до цього елементу в пшеничному зерні. Деякі учені стверджують, що вона, навпаки, допомагає боротися з глютеиновою хворобою.

Ці ж особливості клейковини роблять борошно із спельти прекрасним продуктом для випікання корисного хліба. Вироби з цього борошна відрізняються хрусткою скориночкою, щільним м'якишем і непередаваним ароматом і смаком. Тісто піднімається майже в два рази швидше, ніж пшеничне, і це доводиться враховувати при підготовці опари або випічці хлібобулочних виробів в електричних хлібопічках.

Полба містить практично усі поживні речовини, яких потребує людина, в гармонійному і збалансованому кількісному поєднанні - і не лише в оболонці зерна, а рівномірно в усьому зерні. Це означає, що вона зберігає поживну цінність в готовому хлібі навіть при тонкому помелі.

Згадується А. С. Пушкіним в "Казці про попа і про працівника його Балду":

Я роздобув насіння цієї цікавої культури і посіяв 50 соток наприкінці серпня, та чекаю сходів.

29.07.2012 Врожай полби зібрано. З посіяних 2-х мішків змолотив 40.Маю намір частину продати.  т 067-301-92-66 Ігор. 

Також зібрав жито вирощене без мінералки та хімікатів, але ще не очистив. Надлишки також планую продати.

Ще хочу поділитися  з  Вами ссилкою на цікавий сайт, де прекрасно розкриті властивості злаків, та рецепти корисних страв. http://mshealthy.com.ua/diet-pshenitsa.htm

ua ru